سپسيس يا عفونت خون وضعيتي است که در آن بدن با يک عفونت جدي مي جنگد، اگر شما در وضعيت سپسيس قرار بگيريد، در وضعيت کاهش فشار خون که به آن شوک مي گويند خواهيد بود. اين وضعيت يا بدليل سيستم هاي دفاعي بدن شما و يا بدليل مواد سمي که توسط عوامل عفوني مثل باکتري، ويروس و يا قارچ ها ايجاد مي شود، حاصل گردد.
سپسيس (عفونت خون) يک بيماري جدي است که معمولاً توسط باکتري ايجاد ميشود.
سپسيس زماني اتفاق مي افتد که باکتري در ريه، روده ها، مجاري ادراري و مثانه، سمي توليد مي کند که به سيستم ايمني بدن و ارگانها و بافتهاي بدن، حمله مي کند.
سپسيس مي تواند بسيار خطرناک باشد زيرا در صورتيکه درمان نشود، برروي کليه ها، ريه ها، مغز و گوش اثرات خطرناکي خواهد گذاشت.
سپسيس (عفونت خون) در هر فرد ودر هر سني اتفاق مي افتد ولي بيشتر در شيرخواران کم سن که سيستم ايمني بدنشان به اندازه کافي رشد نکرده است و عفونت خيلي دير از بدنشان دفع ميشود و افرادي با سيستم ايمني ضعيف مثل HIV شايع تر مي باشد.
اگر درجه حرارت مقعدي شيرخوار شما 4/100 فارنهايت يا 38 درجه سانتيگراد باشد و علائمي شبيه خواب آلودگي، کم اشتهايي و مشکل تنفسي باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنيد.
در بچه هاي بزرگتر علائم سپسيس (عفونت خون) ممکن است شامل تب(دهاني) بالاي 5/99 فارنهايت و يا 5/37 درجه سانتيگراد باشد و همچنين خواب آلودگي، تحريک پذيري و شکايت از احساس گرما، باشد (گرگرفتگي)
دکتر درخشانفر درباره تب سپسيس و علتهاي آن ميگويد: ما در پزشکي اصطلاحي به نام FUO داريم که به تبي ميگويند که به 38 درجه و بالاتر ميرسد و بيش از 14 روز طول ميکشد. علت اين تبها معمولا در شرح حال کودکان بيمار، معاينات باليني و آزمايشات آنها پيدا نميشود. اماشايعترين علت FUO در بچهها بيماريهاي عفوني، بيماريهاي روماتولوژي و بدخيميها هستند. از عفونتهايي که ميتوانند به صورت FUO ظاهر شوند، بيماريهايي مانند بروسلّوز، سايتومگال ويروس و انواع هپاتيتها هستند.
بيماريهايي هم وجود دارند که ممکن است فقط با تب خود را نشان دهند و دکتر درخشانفر درباره آنها توضيح ميدهد: مانند آرتريت روماتوئيد جوانان، بيماريلوپوس، تب روماتيسمي و بيماري کاوازاکي. در بچههاي کمتر از 5 سال هر بچهاي که بيعلت تب کند و يک يا دو علامت بيماري کاوازاکي را نشان دهد، براي او اکوي قلب انجام ميدهيم. 10 درصد از تبهايي که علتي برايشان پيدا نميشود بدخيم هستند و تبهايي که به صورت FUO در بچهها ظاهر ميشود شامل بيماريهاي لنفوماي هوچکين،لنفوماي غير هوچکين، انواع لوسمي، سارکوم يووينگ و نوروبلاستوما هستند.
اگر علت تب شناسايي نشد، آزمايشهايي از کودک ميگيرند که شامل آزمايش شمارش کامل سلولهاي خوني،تعداد پلاکت، آنزيمهاي کبدي، آزمايش ادرار،کشت ادرار، کشت خون، راديوگرافي قفسه سينه و تعدادي تستهاي روماتولوژي مانند فاکتور روماتوئيد و کمپلمان ميشود.
سپسيس يا عفونت خون وضعيتي است که در آن بدن با يک عفونت جدي مي جنگد
در 25 درصد از موارد در تب بچهها حتي بعد از بررسيهاي دقيق علتي براي بيماري پيدا نميشود و بچه خود به خود خوب بهبود پيدا ميکند.
دکتر درخشانفر با بيان اينکه اگر تشخيص سپسيس (عفونت خون) قطعي و کشت خون هم مثبت شود، بايد براي بچهها آنتيبيوتيک وسيعالطيف تجويز شود، ميگويد: اين آنتيبيوتيکها براي سنين مختلف متفاوت است. معمولا براي کودکان تا 3 ماهگي آنتيبيوتيکهايي مانند آمپيسيلين و جنتامايسين، آمپيسيلين يا سفوتاکسين تجويز ميکنيم. از سنين 3 ماه به بالا معمولا سفترياکسون و اگر کودک خيلي بدحال باشد برايش سفترياکسون و ونکومايسين تجويز ميکنيم.
کودکان مبتلا به سپسيس بايد حداقل 10 روز در بيمارستان بستري شوند و آنتيبيوتيک به آنها تزريق شود مخصوصا بچههايي که سنشان پايين است.
خوب است بدانيد همه بچهها ممکن است به هر طريقي دچار سپسيس شوند و اين بيماري در همه فصلها شايع است.
برخي از علائم و نشانه هاي سپسيس (عفونت خون) در نوزادان و کودکان شامل موارد زير است:
1-بي اشتهايي و اشکال در غذا خوردن
2-تب (بالاي 4/100 درجه فارنهايت و 38 درجه) يا گاهي پايين آمدن غيرطبيعي درجه حرارت بدن
3-ناتواني و سستي و بي ارادگي
4-لتارژي (بي تفاوت و نمي شنود)
5-کاهش تن صدا (مثل گرفتگي صدا)
6-تغييرات ريت قلب يا تاکي کارد است (سپسيس زودرس) و يا برادي کارد است (سپسيس ديررس) و سپسيس معمولاً با شوک همراه است.
7-تنفس سريع يا ديسترس تنفسي
8-آپنه (سيکلي که به مدت 10 ثانيه تنفس نوزاد قطع ميشود.)
9-زردي
درباره این سایت